Fiskevårdsföreningar i Sverige

En av de största fiskevårdsföreningarna i Sverige är Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund som har som främsta mål att det ska finnas ett bra fiske i friska och rena vatten med friska bestånd av fiskar.

Flugfiske vid älven

Vidare anser man att några av sina viktigaste uppgifter är att utveckla ett sportfiske för alla, värna och vårda vatten samt att sätta fiskevården i centrum för all den verksamhet man utövar. Man arbetar även för att i samhället skapa opinion rörande fiskevård och sportfiske bland medborgarna och även för att stimulera och utveckla intresset för fiske hos barn och ungdomar.

Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund är som sagt en centralorganisation för hela Sverige. Utöver den finns det också många lokala föreningar runt om i landet som arbetar med frågor som rör de sjöar och vattendrag i den närliggande bygden. Lokala fiskevårdsföreningar kan också ansöka om olika former av stöd och bidrag hos Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund för att kunna arbeta med fiskevård i sitt närområde. Under 2013 delas omkring en halv miljon kronor ut till olika distrikt och lokala klubbar i hela landet.

Är man intresserad av vilka fiskevårdsföreningar som finns i och omkring där man bor kan man surfa i på Sportfiskeguide.se. Där hittar man alla Sveriges fiskevårdsföreningar listade och dessutom en hel del annat som rör sportfiske i landet.

Det går även bra att bli medlem i Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund. Förutom att stödja den svenska fiskevården innebär medlemskapet också en rad olika förmåner som exempelvis gratis fiskekort på en rad platser runt om i landet, rabatter i diverse fiskebutiker samt en olycksfallsförsäkring som gäller när man fiskar.