Säkerhet på sjön

Fiske är ett stort intresse för många människor. Allt fler upptäcker charmen med denna avkopplande aktivitet. Med det ökande intresset och den ökade närvaron på sjön ökar tyvärr även olyckorna.

Det är lätt att bara tänka på det roliga och positiva och glömma bort säkerheten ombord. Några enkla förberedelser kan vara skillnaden mellan en trevlig båttur och en otrevlig olycka. För det första; tänk på att ha en sjösäker båt. Studera områdets sjökort noggrant och ta reda på hur vädret för den aktuella tidpunkten ska bli. Se också till att alltid berätta för någon var du ska åka och hur länge du planerar att vara borta. Det kan även vara en bra idé att förvara mobiltelefonen i en vattentät påse. På så att du kan ringa efter hjälp om behovet uppstår eller bara meddela att du blir senare än väntat.

Flytväst viktig säkerhetsaspekt

Flytvästen är naturligtvis a och o när det kommer till säkerhet. Det borde vara en självklarhet för alla som beger sig ut till havs att bära flytväst. Tyvärr är så inte fallet, varje år sker en mängd drunkningsolyckor där offret saknade flytväst. Bara i juni 2014 drunknade 21 personer i Sverige, 19 av dessa saknade flytväst. Troligtvis hade 70 procent kunnat räddas om de burit flytväst. Undersökningar har visat att det faktiskt är fler hundar än män som bär flytväst på sjön. Se till att vända dig till en återförsäljare med kunnig personal så får du hjälp att hitta en flytväst som passar just dig och dina behov. Det finns många olika flytvästar med olika egenskaper.

CE-märkt flytväst

Konsumenter kan hitta fler tips om vad som är viktigt att ha i åtanke när man väljer och köper flytväst, till exempel på den här sidan. Viktigt är att flytvästen är CE-märkt. Fundera också på vem som ska använda flytvästen och vid vilka tillfällen. Ta också med i beräkningen om personen som ska använda flytvästen är simkunnig och van vid vatten.

Comments are closed.